«
RAPOR PARASI sorgulama

Çalışan bireylere yaşadıkları rahatsızlıkları nedeniyle iş göremezlik raporu (Diğer adıyla istirahat raporu) verilir. Alınan rapor gün hesabıyla kişilere rapor parası ödenir. Rapor parası ne zaman ne zaman hesaba yatar, ne kadar hesaba yatar? Paranın hesaba yatıp yatmadığını E-Devlet üzerinden nasıl sorgularız? Bu sorular vatandaşlar tarafından araştırılarak gündemde yer alıyor.

Rapor Parası Nedir?

Hastalık, iş kazası, doğum gibi sebeplerden dolayı alınan geçici iş göremezlik belgesi (rapor) nedeniyle vatandaşların maaşında kesintiler meydana geliyor. Rapor alınması nedeniyle yaşanan maaş kesintisini devlet kendisi karşılıyor. Ücretler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından vatandaşa ödeniyor. Bu ücrete rapor parası deniliyor.

Rapor Parası Nereye Yatar?

Alınan iş göremezlik raporunu öncelikle çalıştığınız kuruma vermeniz gerekiyor. İşveren kurum vermiş olduğunuz istirahat raporunu 5 gün içinde e-rapor sistemine kaydeder.

SGK yetkilileri tarafından incelenen rapor, eksik ve yanlış bir durum olmaması sonucunda onaylanır. Yapılan onaylamanın ardından gün hesabına göre paranız PTT’ye gönderilir. PTT’ye gönderilen ödeme talimatının aşamalarını E-Devlet üzerinden inceleyebilirsiniz. Çünkü rapor alan çalışana, işçiye SMS gelmemektedir. Bu nedenle rapor parasının yatıp yatmadığını bilemeyiz. (Genellikle 7-10 gün içinde para yatmaktadır.)

Rapor Parası Yatıp Yatmadığını Öğrenme

E-Devlet üzerinden rapor parasının yatıp yapmadığını görebilirsiniz. Ve yine daha önceki rapor paralarını da takip edebilirsiniz.

Bunun için E-Devlet’e giriş yapınız. Arama kutusuna “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” yazınız. Ve çıkan ekranda rapor paranız ile ilgili gelişmeleri görebilirsiniz.

Yukarıda görüldüğü üzere “Ödendi” yazan paranızı PTT’den çekebilirsiniz. Eğerki “Bankaya Gönderildi” yazıyorsa henüz paranız yatmamıştır ve parayı çekemezsiniz.

Bilgi ekranının altında yer alan “SGK Cep Telefonu Bilgisi Beyan” hizmetini kullanarak rapor parası yattığında telefonunuza sms alabilirsiniz.

Rapor Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Rapor parası ücretlerinin hesaplanması için öncelikle ilk üç aylık brüt geliriniz toplanır. Ardından son üç aylık prim gününüz toplanır.

Raporlu olunan gün sayısından 2 çıkartılır. 2 çıkartılmasının sebebi rapor parasının raporun ilk iki günü için verilmemesidir.

İlk üç aylık brüt gelir, son üç aylık prim gününe bölünür. Çıkan sonuçla raporlu olunan gün sayısı (-2 gün de hesaplanır) çarpılır.

Çıkan sonuç ayakta tedavi olması halinde 2 ile çarpılıp 3’e bölünür ve alacağınız rapor parasını bulmuş olursunuz.  Yukarıdaki örnekte 3 günlük rapor alınmış ve 1 günlük ücret için 85 TL ödeme yapılmıştır.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *