«
reflu-hastaligi

Reflü günümüzde pek çok insanın yaşadığı önemli bir sağlık sorunu, istatistiklere göre Türkiye’nin yüzde 25’i reflü hastası. Bu da her dört kişiden birinin reflü hastası olduğu anlamına geliyor. Reflü hastaları genel olarak yemek borularındaki bir yanmadann şikyetçi olurlar. Yemek borusunda ki yanmanın sebebi mide asididinin yemek borusuna kaçmasıdır. Sağlıklı insanlrda mide asidinin yemek borusuna kaçmasını önleyen özafagus kası bulunur. Ancak reflü hastalarında bu kas yeteri kadar çalışamaz ve zamanla mide asidi yemek borusuna kaçarak yemek borusunu tahriş eder. Bu nedenle reflüden kurtulmak ve korunmak için yapılabilecek şeyler var.

Reflüden Kurtulmak Mümkün mü?

Normal insanlar da bazen mideye zararlı olan ve fazla asit üretimine neden olabilecek şeyler tükettiklerinde yemek borularının yandıklarını hissederler. Reflü hastalarında ise bu sürekli olur ve günde 1-2 defa en az olmak suretiyle bu acıyı yaşarlar. Bir reflü hastası asla limon portakalgibi şeyleri yiyemez bu ciddi bir mide yanmasına neden olur. Tatlı yiyemezler bu da çok ciddi şekilde reflüyü azdırır. Bu nedenle bu hastalar tedavi olabilmek isitiyorlarsa her şeyden önce, mide asidine neden olabilecek şeyleri tüketmeyi bırakmaları gerekiyor.
Bir sonraki aşamada ise reflü hastaları bir gastroenteroloji doktoruna gözükmeliler. Endoskopi yapılıp mideye bakılmalı. Midede ki özafagus kasının çalışmaları izlenmeli. Normal şartlarda özafagus kasının çalışmasında bir problem bulunursa ameliyatla bu hasar onarılabilir. Ama hastaların %95’inde ameliyat uygulanmaz.

Reflüden kurtulmak için reflüye neden olan yiyecekleri bir kenara not edin ve bunları asla tüketmeyin. İşte reflüye neden olan yiyecekler,
1- Tatlılar
2- Şekerli Her Türlü Gıda
3- Yüksek Şekerli Meyveler
4- Ekşi Gıdalar
5- Tuzlu Gıdalar
6- Yağlı ve Kızartma Gıdalar

Bu besinleri yiyen reflü hastalarının %90’ı mide yanması şikayeti yaşar. Sizde de böyle bir sorun oluşuyorsa reflü hastası olabilirsiniz ve kurtulmak için aşağıdaki yöntemleri denemeniz önerilir,

1- Talcid, Gaviscon Gibi Antiasitleri Yanınıza Bulundurun
Bu ilaçlar genel olarak mide asidini azaltmak için vardırlar. Yüksek PH değerine sahip olan bu ilaçlar midedeki asit üretimini azaltırlar. Böylelikle mide suyu yemek borusuna değse de yanma yapmaz. Bu ilaçlar sürekli tüketilmemelidir. Şikayetler arttığında sadece bir hafta tüketilebilir. Fazla tüketimi mide ve bağırsağa düşman bakterilerin üremesini sağlar. Sağlıklı bir midede asit üretiminden dolayı bu bakteriler ölür.

2- Karbonat
Güçlü bir antiasit olan Karbonat, şikayetler arttığında tüketilebilen bir gıdadır. Sık tüketilmemelidir. Bir su bardağına bir çay kaşığı silme karbonatı atıp karıştırın ve sonrada için. Mide şikayetleriniz azalacaktır.

3- Yürüyüş
Yürüyüş sırasında, metebolizma hızlanır ve daha fazla kalori harcanmaya başlar. Midedeki besinler bağırsağa ulaştığında asit üretimi azalır bunu hızlandırmak için de yürüyüş iyi bir seçenektir. İlk başlarda vücut enerji ihtiyacı arttığından, mide yanması artacaktır ancak hızlı bir şekilde bu durumdan kurtulursunuz.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *