«
youtube

Uzun yıllardır internet mecrasından para kazanmaktayım. Çoğunlukla web sektöründe internet siteleri hazırlayıp sonrasında satarak para kazandım. Bunun yanı sıra Youtube üzerindeki potansiyeli de görüyorum fakat bir türlü video sektörüne giriş yapmıyordum. Ve en sonunda kendime bir hedef koydum ve 2020 yılında Youtube mecrasına başladım.

1- Doğru Kategori Seçimi

Youtube‘da içerik üretmeden önce konunuzu doğru belirlemeniz gerekiyor. Bunu şu şekilde açıklayabilirim. Benim iki adet kanalım mevcut; Birisi tamamen gündem, hayatımızı kolaylaştıracak bilgiler, izlenme odaklı, ilgimi çekmeyen, para kazanmak amacıyla açtığım bir kanal. Diğeri ise tamamen doğa yürüyüşlerinden oluşan gezi videolarını içeren bir kanal.

Ben gezmeyi, doğa yürüyüşlerini sevdiğim için gezi kanalından daha çok zevk alıyor ve severek içerik üretiyorum. Fakat diğer kanalda ise tamamen yapmış olmak için ve sıkılarak içerik hazırlıyorum. Bunun sonucunda ise sıkılarak video hazırladığım kanala bir süre sonra video çekmeyi bırakıyorum. Çünkü severek bu işi yapmıyorum. Kısacası bilginiz ve ilginiz olan konularda içerik üretmeye çalışın.

Örneğin; diksiyonunuz güzeldir ve ilginç bilgileri seviyorsunuzdur. İlginç bilgileri seslendirdiğiniz bir kanal açabilirsiniz. Motorsiklet kullanmayı seviyorsunuzdur, motovlog açabilirsiniz. Bunun gibi tamamen ilgi alanınıza yönelin. Çünkü ilgi alanınızda içerik üretip daha sonrasında gelişme sağlayınca daha çok motive oluyorsunuz.

2- İlk Adımı Atmaktan (Başlamaktan) Korkmayın

Başarmanın ilk kuralı, başlamaktır. Eğer ki siz başarısız olacağınıza inanarak video içerik üretmeye başlamazsanız, hiçbir zaman başarılı olamazsınız. Bu nedenle cesaretinizi toplayın ve ilk videonuzu çekmeye başlayın.

Yine kendimden örnek vererek nasıl bir gelişme katettiğimi sizlere anlatmak istiyorum. İlk gezi videolarımı çekerken Xiaomi Mi Note 3 telefonunu kullanıyordum. Ve sadece doğayı (köy, şelale, doğal güzellikler) çekiyor, hiçbir şekilde konuşma yapmıyordum. Ve tabiki kamera karşısına da geçmiyordum.

İlk videolarımı bu şekilde yayınladıktan sonra kamera arkasından kısa kısa konuşmalar yapmaya başladım. Sesimi artık videoyu izleyenler duymaya başlamıştı. Ve ben videolarda sesli anlatıma başlamamla birlikte videoların izlenme süresinin arttığını gözlemledim.

Youtube yüklediğim ilk videolarımdan bazıları

Daha sonrasında kamera geziye beraber gittiğim kişilerden ricada bulunarak ara sıra beni görüntüye almalarını ve gezerken beni çekmelerini istedim. Bu görüntüleri de kolaj yaparak videolar oluşturdum ve video izlenme süresinde yine artış olduğunu gördüm. Haliyle takipçi sayısı da artmaktaydı. Bu istatistik artışları beni daha da motive etti ve artık videolarımı tamamen kamera karşısına geçerek çekmeye başladım. Kekeledim, takıldım, ne söyleyeceğimi unuttum. Ama tekrar denedim, montajla düzelttim. Ama zaman geçtikçe kamera karşısında konuşmayı öğrendim. Böylelikle daha kaliteli videolar hazırlamaya başladım.

Sizler de yapmaktan korkmayın ve her seferinde daha iyisi için uğraşın. Kendinizi geliştirin.

Bu yazıyı okumalısınız: Niche Youtube Kanalı Açmak ve Para Kazanmanın 5 Adımı

3- Anlatım Şeklinizi Belirleyin

Youtube mecrasında şöyle bir izlenimde bulundum. Ya kamera karşısında geçip tamamen doğal olacaksınız ve insanlar sizin doğallığınızı takip edecek. Ya da kamera arkasından seslendirme yapacaksınız tamamen kuralına göre video hazırlayacaksınız.

  • Bilgi, bunları biliyor musunuz, ekonomi, nasıl yapılır gibi kategoriler genellikle kuralına göre video hazırlamanızı ister. Düzgün diksiyon kullanmalı ve yararlı bilgi vermelisiniz.
  • Köy hayatı, kamp, karavan, motovlog gibi kategorilerde ise insanlar sizin samimiyetinize, doğal konuşmanıza önem verir. Bu tarz kategorilerde ise olduğunuz gibi davranın.

Size en uygun anlatım şekli hangisi? Kuralcı, kusursuz olmak mı? Yoksa doğal ve samimi olmak mı? Bunu belirleyin ve bu çizgide devam edin.

4- Video Kurgulaması Yapın

Videoyu çekmeden önce kafanızda bir kurgulama yapın. Videonun bir başlangıcı, gelişmesi ve sonucu olsun. Başı, sonu belli olmayan, bir akış sırasına göre hazırlanmayan videolar takipçiler atlayarak izler. Bu da izlenme sürenizi kısaltır.

Videonuzda insanların ne izleyeceği ile ilgili bilgiyi giriş kısmında kısaca anlatın. Videonun sonunda ise gelecek videolarda ne gibi içerikler olacağından kısaca bahsedebilirsiniz. Bu merak yaratır ve kanalınıza abone olmalarını sağlar. Çünkü kanala abone olarak yeni gelecek videoları da görmek isterler.

Sonraki videolarda hangi konuyu ele alacağınızı takipçilerinize sorabilirsiniz. Videonun sonunda “Sonraki videoda hangi ilimizi gezelim?” şeklinde soru sormak videoya yorum yapılmasını sağlar ve size de içerik konusunda fikir verir.

5- Video Çekiminizi Sabırla Yapın

Video çekimlerine ne kadar özenirseniz o kadar güzel sonuç elde edilir. Hiç ekipmanınız olmasa bile basit yöntemler ile güzel çekim yapmanız mümkün. Biliyorsunuz ki Youtube mecrasına yeni başlayan herkes öncelikle telefon kameralarını kullanmakta. Bende aynı şekilde cep telefonumun kamerasını kullanarak çekimler yapmaya başladım. Çekim yaparken özen göstermeniz gereken birkaç noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum;

  • Telefonunuzu veya çekim yapacağınız kamerayı titretmemeye çalışın. Bunun için gimbal kullanabilirsiniz. Eğer ki maliyeti biraz daha düşürmek isterseniz tripot kullanabilirsiniz. Eğer ki ikisini de almadan çekim yapacaksanız telefonunuzu çok hızlı sağa sola çevirmeden yumuşak (yavaş) geçişler ile çekim yapınız.
  • Anlatmaya çalıştığınız konuya ait detay çekimler yapın. Örneğin tarihi bir ahşap konakta çekim yaptığınızı düşünürsek; ahşap binayı genel çekin, binanın pencerelerini yakından çekin, kapısını, merdivenini, mutfağını detaylı çekin. Bunları normal çekiminizin dışında (sözlü olarak anlatım yapıyorsanız sonrasında) yapınız. Daha sonrasında video editlerken bu çekimlerinizi ara geçişler şeklinde kullanarak izleyiciyi hep aynı görüntü ile sıkmamış olursunuz.
  • Eğer ki dron sahibiyseniz, havadan görüntülere videonuzda yer verin.
  • En kötü telefon kamerasına da sahip olsanız ışığı arkanıza alın ve en uygun saatlerde çekim yapın. Böylelikle görüntü kaliteniz artacaktır.

Bu işlemler uzun sürebilir, tüm gününüzü alabilir. Ama sabırlı olun. Sonucu güzel olacaktır.

6- Video Editleme İşlemine Özen Gösterin

Çekimi yapılan her videonun editleme işleminden geçmesi kaliteyi arttıracaktır. Kimi Youtube kanalları tek parçadan oluşan videolar çekip hiçbir edit işleminden geçirmeden kanalında yayınlamaktadır.

Ben her videonun mutlaka bir editleme işleminden geçmesini tavsiye ederim. Örneğin hiçbir kırpma veya renk düzenleme işlemi yapılmayacaksa bile videonun sesini yükseltebilir veya video içine abone ol butonu ekleyebilirsiniz.

Bende kanalımda yayınladığım bir videoyu hiçbir editleme işleminden geçirmeden paylaşmıştım fakat sonrasında videonun sesinin kısık olduğunu farkettim. Bu yüzden montaj can kurtarır :)

Adobe Premier Pro programı ile yaptığım bir editleme ekranı

Editleme konusunda program öğrenmeye özen gösterin. Hiçbir programı kullanmayı bilmiyorsanız Movavi Video Editor programını başlangıç için tavsiye ederim. Ben de bu program ile başladım ve sonra Adobe Premier Pro programının eğitim videolarını izleyerek kendimi geliştirdim ve artık daha profesyonel video editi yapıyorum. Karışık gibi göründüğüne bakmayın, oldukça basit.

Sonuç

Özenerek hazırladığımız her video bir gün elbet hakettiği seviyeye ulaşacaktır. Youtube bizim hazırladığımız içerikleri belki yayınlandığı gün ön plana çıkarmayabilir ama aradan geçen bir süre sonra o video önerilere düşer, böylelikle çok izlenir.

Bazen hiç özenmeden çekilen videolar bile çok izlenebilir. İllaki görmüş ve şunu demişizdir; “Bu video bu kadar izlendiyse ben daha iyisini yaparım.” Ama bu da bazen şans veya o günün trendleri ile alakalı bir durum.

Size tanık olduğum bir olayı anlatarak yazımı tamamlamak istiyorum. 2014 yılında arkadaşım tarafından “Deniz Bayramı Yağlı Direk Yarışması” konulu bir video Youtube’de paylaşıldı. Video yaklaşık 4 yıl sonra 1 Temmuz Kabotaj Bayramında 8 milyon izlenme aldı. Anlayacağınız; sabırla devam edin ve bırakmayın. Elbet bir gün değerlenecek.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *