1 Haziran itibariyle normalleşme sürecinin başlaması ve birçok yasağın kalkması sonucunda internette yaşanan yavaşlama ve kesilmeler birçok kişiyi etkiledi. Yaşanan bu kesinti ve yavaşlamanın nedeninin yasakların kalkması ve kamudaki normal çalışma düzenine başlangıcın neden olduğu düşünülüyor.
İnternette yavaşlama konusunda yapılan tahminler üzerinden değerlendirme yapıldığında bunun altyapı eksikliği mi yoksa internetin yavaşlatılması durumu mu olduğu düşündürüyor. Çünkü pandemi süreci boyunca evde kalan vatandaşların interneti daha yoğun kullandığı bir süreci geçirdik. Bu süreçte elbette internette kesintiler ve yavaşlamalar oldu. Özellikle Türk Telekom kullanıcıları bu durumdan şikayetlerini her fırsatta dile getirdi. Fakat yasakların devam ettiği 1 Haziran öncesinde internet kullanımı daha yoğun iken, yasakların kalkmasının ardından daha fazla internet yavaşlaması meydana geldi. Bu yavaşlama kamuda çalışan kişilerin bir anda internete yoğunlaşmasından mı meydana geldi?
İnternet Neden Yavaşladı?
Kamuda yaklaşık 4 milyon 700 bin kişi çalışmaktadır. Bunların yarısının masa başında çalıştığını ve internet kullandığını düşünürsek yaklaşık 2,5 milyon kamu çalışanı aynı anda internete girmiş olacak. Yasaklardan önce birer gün arayla çalışılıp idari izin kullanılıyordu. Yani yasaklardan önce de günlük 1,3 milyon kamu çalışanı interneti kullanmaktaydı. İdari izinli olan vatandaşlar ise evlerinde kimi zaman interneti kullanıyor veya kullanmıyor olabilir. Bu süreçte kamuda internet kullanımının 2 katına çıktığını düşünürsek internetin yavaşlama nedeni kamu çalışanlarının bir anda internete yoğunlaşması olduğu söylenebilir.
Öte yandan günlük internet kullanan kişi sayısının değişmediği varsayımını ele alırsak bu durumda da internetin yavaşlatıldığını söylemek mümkün olur. Çünkü her kurumun bağlı olduğu bakanlık tarafından internet kullanımına ilişkin sınırlamalar bulunmaktadır. Örnek olarak Gençlik Spor ve Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine bağlı olunan kurumların internetleri kontrol edilmekte ve filtreleme sistemi bulunmaktadır. Bu filtreleme sistemi ile Youtube gibi bir siteye erişime engelleyebilir veya açabilir. Kamuda gereksiz internet kullanımının ve iş dışında başka alanlarla ilgilenilmesinin önüne geçmek için internetin yavaşlatılması gibi bir durum ortaya çıkmış olabilir. İnternetin yavaş olması kurumların kullandığı Elektronik Bilgi Sistemlerini etkilemiyor olabilir. Çünkü bu sistemler metin verisi kullandığı ve görsel verinin oldukça az olması nedeniyle yüksek hızda internete gerek duymuyor.
İnternette yavaşlama konusunda elde edilecek bilgiler bundan ibaret olup gerekli müdahale sonucunda hızlı internet kullanmaya tekrar başlarız umarım.
Bir Cevap Yaz