Kolesterol kan ve hücrelerde bulunan yağ benzeri maddedir. Vücuttaki kolesterolün %85’inden fazlası karaciğer tarafından üretilir. Geriye kalan bölümü ise hayvansal gıdaların tüketiminden gelir. Her sağlıklı vücut kolesterol üretir ve kolesterol tamamen zararlı bir madde değildir, vücudumuz için önemli fonksiyonları vardır.
Kolesterolün Faydalı ve Zararlı Yönleri:
– Vücudun steroid oluşturmak için kolesterole ihtiyacı vardır. Steroid, vücudumuz için gerekli bir lipidtir.
– Kolestrol, vücudumuzdaki Östrojen, Progesteron ve Testesteron gibi hormonların oluşumu için gereklidir.
– Kolestrol, vücudumuzun D vitaminioluşturması için gereklidir.
Yüksek kolesterol seviyesi ise koroner hastalıkların riskini artırır, kan damarlarının sağlığını tehlikeye sokar. Bugün tıp dünyasının kabul ettiği normal kolesterol miktarı 200 mg’dır. Bunun üstündeki değerler kalp ve damar sağlığını tehdit etmektedir.
Yüksek Kolesterol Seviyesini Düşürme Yolları:
– Hareketli Yaşam: Düzenli fiziksel aktivite iyi kolesterol (HDL) seviyesini yükseltirken kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür. Araştırmalar, düzenli egzersizin kolesterol seviyesini %10 oranında düşürebileceğini ortaya koymaktadır. Bu etkiyi görebilmek için hangi egzersiz olursa olsun düzenli yapılması önemlidir.
– Kilo: Eğer fazla kiloluysanız, vücut ağırlığınızın %5’i ya da %10’u kadar kilo kaybı da kolesterol seviyenizin düşmesine yardım eder.
Sigara: Sigara içmeyi bırakmalısınız. Sigara içmek, iyi kolesterol (HDL) seviyenizi düşürür ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi yükseltir.
– Antioksidanlar: Antioksidan özelliği olan gıdaların tüketimine ağırlık verin. Sebze ve meyveler birer antioksidan deposudur. Antioksidantla, kolesterolün oksidasyonunu önler. Damar sağlığınızı korur.
– Yağlar: Kolesterolü düşürmek için trans yağları hayatınızdan çıkartmalısınız. Trans yağlar genellikle margarinlerde, milföy hamurunda, işlenmiş kek, kurabiye, bisküvi ve cips gibi ürünlerde bulunur. Aynı şekilde doymuş yağ oranına da sınırlama getirin. Doymuş yağ oranı genelde yağlı kırmızı ette ve süt ürünlerinde yüksektir. Doymuş yağların oranı, günlük kalori ihtiyacınızın %7’sini geçmemelidir. Doymuş yağlar yerine zeytinyağı, kanola yağı gibi tekli doymamış yağlar beslenmenizde yer almalıdır.
– Omega 3: Balık ve balık yağı, içerdikleri Omega 3ile trigliserit ve kolesterol seviyenizin düşmesine yardım eder. Somon balığı iyi bir Omega 3 kaynağıdır. Omega 3, sadece balıkta bulunmaz. Bitkisel Omega 3 kaynaklarından da yararlanın. Özellikle ceviz, keten tohumugibi gıdalar da iyi birer bitkisel Omega 3 kaynağıdırlar.
– Yeşil Çay: Soda, kola gibi içecekler yerine yeşil çay için. Gerek hayvanlar gerekse insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda düzenli yeşil çay tüketiminin, kolesterol seviyesini düşürmekte yararlı olduğu tespit edilmiştir. Yeşil çay tabletlerinden de yaralanabilirsiniz.
– Fiber (lif) oranı yüksek gıdalar: Sebze ve meyveler antioksidan kaynağı olmaları dışında iyi birer fiber (Lif) kaynağıdırlar. Kolesterol seviyesinin düşürülmesinde suda çözülen lifler tüketmek daha da etkili olacaktır. Bu tip lifli gıdalartıpkı bir sünger gibi sindirim sistemindeki kolesterolü emerler. Kuru bakliyatlar, yulaf ve buğday kepeği en iyi suda çözülen lif kaynaklarıdır.
– Fitosteroller: Fitosteroller bitkilerde bulunan bir grup steroid alkolüdür. Fitosteroller, kolesterol ile aynı kimyasal yapıya sahiptir. Fakat kolesterol gibi insan vücudunda sentezlenemezler. Yapılan araştırmalar, fitosterol alımının vücuttaki kolesterol seviyesini %15 oranına kadar düşürdüğünü göstermektedir. Bitkisel yağlar (mısır yağı, susam yağı, soya yağı, keten tohumu yağı) ve tohumlar (susam, keten tohumu gibi) zengin fitosterol kaynaklarıdır. Yer fıstığı, badem gibi kuru yemişler, tahıllar, pancar, lahana ve karnıbahar gibi sebzeler de diğer fitosterol kaynaklarıdır. Fitosterol tablet olarak da temin edilebilir. Kullanım miktarına dikkat edilmelidir, çünkü aşırı dozda tüketiminin yan etkiler yaratabileceği konusunda araştırma bulgularına rastlanmıştır. Mide yanması, kabızlık, mide rahatsızlıkları bunlardan bazılarıdır.
Beslenmenizde yukarıda saydığımız besinlere ağırlık vererek ve daha hareketli bir yaşam sürerek yüksek kolesterol seviyenizi düşürebilirsiniz.
Bir Cevap Yaz