«
ayancık kazköy

Araştırmaları ile Ayancık’ın geçmişine ışık tutan ve geleceğe güzel bilgiler bırakan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğreti Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz hocamızın “Seyis Sadettin Amca’nın Hikayesi” ile gündeme getirdiği Kazköy Orman İşletme Şefliği’ni yakından gidip görme fırsatım oldu.

Eski ve yeniyi harmanladığım bu fotoğraflara bakmadan önce Seyis Sadettin Amcanın hikayesini de bir okuyun isterim;

1950’lerin başları, yer Kazköy Orman Bölge Şefliği. Ortadan dekovil hattı geçiyor. Hattın bir tarafında bölge şefinin lojmanı, karşı tarafta ise atların ahırı. Bölge şefinin evinde çalışan bir hizmetli var, işleri o yapıyor.

O dönemde bölge şefi olmak ormanın kralı demek, bu durumda şefin hanımı da ormanın kraliçesi. Bir sabah bölge şefinin hanımı kalkıyor perdeleri açıyor, gayriihtiyari karşıdaki ahır gözüne ilişiyor. Tabi gözler faltaşı gibi açılıyor. Hemen yarı uykulu, yarı uyanık bölge şefi kocasını dürterek kaldırıyor; “adam adam kalk, çabuk kalk, bak, bak”. Adam gözlerini ovuşturarak karısının gösterdiği yere bakıyor. Baktıkları yer her zamanki ahır. Peki dikkati çeken ne? Sıkı durun seyis sabah kalkmış ilk iş atların kaldığı ahırın camlarını siliyor. Evet şef ve karısı hayran hayran ahıra bakıyorlar. Tabi hayran oldukları ahır değil, ahırın kırık dökük camlarını temizleyen, silen, pırıl pırıl yapan seyis. Şefin hanımı diyor ki: “Herif herif, derhal bizim müstahdemi gönderiyorsun, ahırdaki seyisi bizim eve hizmetli alıyorsun. Hale bak! Bizim hizmetli şefin evini süpürmeye üşeniyor, karşıdaki seyis atların kaldığı ahırın camlarını siliyor”.

Böylece Seyis Sadettin o dönem Kazköy Bölge Şefinin lojmanında işe başlıyor. Şef onun bu titizliğini ve atlara düşkünlüğüne hayran oluyor ve kendi yanına alıyor.

KAZKÖY ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ’NİN ŞUANKİ HALİ

Fotoğraflardan da görüldüğü üzere bina şuan amacına uygun kullanılmamaktadır. Köy halkının ortak alanı olarak genellikle hıdırellez şenliklerinde kullanılmakta olup yapının içinde yine köy halkına ait bazı eşyalar saklanmaktadır.

NOTLAR: 

  • Şuanda orman işletme şefliği ve lojman binaları arasındaki tren yolu bulunmuyor.
  • Dekovil hattı olarak adlandırdığımız bu ulaşım ağı 1928 yılında Ayancık Zindan-Çangal ormanlarını işleten Belçikalılar tarafından kurulmuştur.
  • Dekovil hattı ağaç, tomruk ve insan taşımacılığında nakliye sistemi olarak kullanılmıştır.
  • Orman emvallerinin dışında ormanda çalışan işçiler ve Ayancık halkı da ulaşım ihtiyaçlarını dekovil hattından sağlamıştır.
  • Dekovil hattının toplam uzunluğu 92,8 kilometredir.

ALINTI:

  • Siyah-beyaz resimler ve hikaye Cevdet Yılmaz’a aittir.
Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *