«
Balık tutma yöntemleri

Balık tutmak birçok insanın ciddi paralar harcadığı ve bağımlılık derecesine gelebilen bir av şeklidir. Balık tutarken bazı yöntemleri ve bilgileri öğrenmek, avlanma konusunda sizlere kolaylık sağlayacaktır. Balık tutma yöntemleri genel olarak ifade edilecek yöntemler değildir. Balığın cinsi, suyun türü, kullanılacak malzemeler vb. birçok etken balık tutma yöntemlerini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.

Bu yazımızda, balık cinsine, suyun türüne ve kullandığınız malzemelere göre, balık tutma yöntemlerini bulabilirsiniz.

FLY AVCILIĞI

Uygulaması hafif ancak zor olmasına rağmen, en gelişmiş ve zevkli balık tutma tekniğidir. Yem olarak yapay sinekler kullanılır. Bu sinekler kıl veya tüyden yapılmaktadır. Fly avcılığında, havada dairesel hareketler yapılarak, yem suyun üzerinde akıntıya bırakılır. Bu tutma yönteminde, yem neredeyse hiç ağır olmadığı için, esnek bir kamış kullanmak çok önemlidir. Yemi uzağa yollamak büyük maharet isteyen bir olaydır. Bu yüzden sırf Fly Avcılığı kursu veren okullar bile bulunmaktadır. Fly misinasının bittiği yere, kılavuz denilen 120 cm ile 150 cm uzunluğunda değişen ipek iplikten yapılmış ayrı bir misina bağlanır, yemde bunun ucuna bağlanmaktadır.

Dairesel hareketlerle ya da yüzeysel olsun, yemi sağa sola hafifçe oynatarak, suya düşmüş böcek izlenimi verebilirsiniz. Böylece bulunduğunuz bölgede balık yoğunluğu varsa, kolayca balık tutabilirsiniz.

ŞAMANDIRALI TAKIM İLE BALIK TUTMA YÖNTEMİ

Bu yöntemde, önceden yemlenen bölgeye, 50-60 numara misina  bedene fırdöndü bağlanır ve bunun ucuna 30 cm uzunluğunda bir misina beden daha bağlanır. Şamandıra mantarı bu bedenin üzerinde yer almalıdır. Bu bedenin ucuna ise klipsli fırdöndü bağlanması gerekir. Klips bağlandıktan sonra, klipsten itibaren 100 cm kadar 40 numara misina ile bir köstek daha bağlanarak, olta iğnesi bu misinanın ucuna yerleştirilir. Bu şekilde bir bağlama yöntemi olmasının sebebi, büyük bir balık gelmesi durumunda, tüm takımın zarar görmesi yerine, uçtaki misina bağlantısının kopması ile takımı kurtarmaktır. Oltaya, olta iğnesini tamamen kapatacak şekilde yem takıldıktan sonra, olta suya atılır. Oltaya balık vurduğu anlaşılırsa, balığın direncini ölçmek için, şamandırayı birkaç metre çekmesine müsaade edilir. Bundan sonra tasma takılarak balığın direncini ölçebilirsiniz.

Eğer balık büyük ve ağır ise, yavaş yavaş kamışı çekmeli ve arada bir miktar serbest bırakmalı, sonra yeniden yavaş hareketlerle çekmeye başlanmalıdır. Bu işleme devam ettikçe balık yorulup kendini bırakacaktır. Balık kıyıya geldiğinde, karaya değmesine izin vermeden, bir kepçe yardımı ile alınmalıdır. Kepçe yok ise kıyıya geldiğinde, balığın karnı yere değmeyecek şekilde elle tutularak çıkarılması gerekir.

KÜSPELİ TAKIM İLE BALIK TUTMA YÖNTEMİ

Özellikle göllerde, aynalı sazan tutmak istediğinizde kullanabileceğiniz en geçerli yöntemdir. Tabaka halinde preslenen ay çiçeği küspesi, dikdörtgen prizma şeklinde 5cm x 5cm x 5cm ölçülerinde kesilmelidir. Kesilen küp veya dikdörtgen küspe, ortasından matkapla delinir. Bedeni oluşturacak olan misinanın ucuna bir klip takıldıktan sonra, bu fırdöndüye 15 cm lik kısa bir beden eklenir. Bu beden küspenin deliğinden geçirildikten sonra, ucuna üçlü bir fırdöndü dağa bağlanmalıdır.

Üçlü fırdöndünün serbest kalan iki halkası bulunur. Bunların her birine, bedenden gelecek 1 numara ince misina ile 8-10 cm uzunluğunda 4’erli köstek bağlanır. Bu işlemlerin sonunda ise olta iğnesi bu kösteklere geçirilir.

Bu oltada ağırlık gerekmemektedir. Çünkü küspe yeterli ağırlığı verecektir. Hazır olan olta, dip oltası gibi atılarak, kıyıda kalan kısmı üzerine bir ağırlık konmalıdır. Bu uca ise bir çıngırak bağlamak mantıklı olur. Böylece balığın oltaya vurduğunu anlayabilirsiniz. Küspe suda çok yavaş eriyeceği için, parçaları yemeye gelen balıklar, oltaya takılacaklardır.

Bu yöntemlerin dışında, daha birçok balık tutma yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemleri diğer bir yazımızda ele alacağız. Balık avı ile uğraşırken, mutlaka dikkatli olmalı ve hayatınızı tehlikeye atacak hareketlerden kaçınmalısınız.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *