«
problem çözme yöntemleri

Giderilmesi gereken her türlü zorluk, problem olarak adlandırılır. Problem olan durum belirlenebilirse, çözüm yolu aranması için diğer aşamaya geçilebilir.

PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

  • PROBLEMİ BELİRLEMEK:

Öğrencilerin yaşadığı bir güçlük veya öğretmenin onları zorlayacak bir etkinlikte bulunması, bir problem olarak görülebilir. Zorlayan durumun bir öğrenci tarafından belirtilmesi, eğitici yönden daha önemlidir. Bu durumda öğretmenin problemi ortaya çıkarmadaki rolü, daha büyük olacaktır. Öğretmen fark ettiği problemi doğrudan belirtebilir ya da bunun öğrencileri tarafından hissedilmesi için, uygun bir ortam oluşturabilir.

  • PROBLEMİ ANLAMAK:

Bu yöntem ile kendimize birkaç soru sorarak, problemi analiz edebilir ve anlaşılır hale gelmesini sağlayabiliriz. Bu analizler problem çözme yöntemleri içinde, büyük önem arz eder.

– Problem ile ilgili ne anlıyorum?
– Problem ile ilgili neyi bilmem gerek?
– Problem ile ilgili neyi bilmiyorum?

Bu üç soruya cevap bulduğumuzda, problemi analiz etmiş oluruz. Ayrıca problem hakkında bildiğimiz şeyler ve bilmediklerimizi ortaya çıkarırız. Bu da diğer aşamalarda bize yardımcı olacaktır.

  • HİPOTEZLERİ OLUŞTURMAK:

Bir öğrenci hipotezini oluştururken, mümkün olduğunca olasılığı, en kısa zamanda düşünmeli ve ortaya koymalıdır. Hipotez oluşturulduğunda, problemin çözülmesi için yapılacakların da sınırı çizilmiş olur. Hipotezler, bilinmeyen konular hakkında, bildiklerimiz veya yaşadıklarımıza dayanarak koyduğumuz geçici çözümlerdir. Bu şekilde öğrenciler, her biri öneri sayılacak ve problem çözümüne yardımcı olacak hipotezler geliştirmiş olurlar.

  • PROBLEMLER İLE İLGİLİ BİLGİ TOPLAMAK:

Öğrenciler bilmedikleri konuları problemi anlamak amaçlı belirleyip, çözümünde faydalanmak üzere uygun kaynaklar bulmalı ve onlardan yararlanmalıdır. Bu aşamada planlı ve programlı çalışmak önemlidir.

  • HİPOTEZLERİ TEST ETMEK:

Bu aşamada, hipotezler test edilmektedir. Hipotezlerin test edilmesi ile problemin çözümü olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bu testlerde ise toplanılan bilgilerden yararlanılır.Problem çözme yöntemleri arasında, hipotezlerin kesinlik kazanmasına katkı sağlayan durum, hipotezlerin doğru bir şekilde test edilmesinden geçer.

  • HİPOTEZLER ARASINDA UYGUN OLANI SEÇMEK:

Bu aşamada ise, hipotezlerin en uygun olanı seçilmelidir. Hipotezlerle ilgili yapılan araştırmalar ve deneyler ve toplanan kanıtlar ışığında, hipotezler arasında karşılaştırmalar yapılmalıdır. Böylelikle problemin çözümüne yönelik en uygun hipotezi seçmek mümkündür.

  • GENEL BİR SONUCA VARMAK:

Problem çözme yöntemleri arasındaki en son aşamadır. Hipotezler test edildikten sonra çıkan sonuçlara dayanarak, genel bir sonuca varılır. Bunun sonrasında, hipotezin çözüme nasıl anlamlar kazandırdığına bakılarak bir rapor hazırlanmalıdır.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *